Álláskeresőknek blog

Álláskeresés, de hogyan?

A következőkben összegyűjtöttem, hogy mit tehetünk azért, hogy hatékonyabbak legyünk az álláskeresésben.


1. Önismeret:
Határozzuk meg, hogy milyen állást szeretnénk, mi az, amihez van iskolai végzettségünk, munkatapasztalatunk. Érdemes végig gondolni, hogy miben vagyunk jók, kiválóak.

2. Önéletrajz:
Szinte minden munkahelyen kérik, így érdemes, friss, jól strukturált, helyesírási hibáktól mentes önéletrajzot készíteni. Egy jól megírt önéletrajz egy odaillő fotóval fél siker. Egy következő bejegyzésben írok még Önöknek a kiváló önéletrajz fortélyairól.


3. A “digitális lábnyomunk”:
Nézzük meg, hogyan vagyunk jelen az interneten. Mit látnak a munkaadók, ha megnézik a Facebook, Instagram profilunkat? Gondoskodjunk arról, hogy, amit találnak rólunk az interneten az ne hathasson negatívan az álláskeresésre, elhelyezkedésünkre!


4.Álláskeresés:
Legyünk aktívak! Kérjük ismerőseink ajánlásait, figyeljük az állásportálokat, a közösségi médiában az álláskeresőknek létrehozott csoportokat, forduljunk munkaerő közvetítő cégekhez. Illetve a cégek direkt megkeresése is sikert hozhat. Ha nem hírdetnek éppen olyan állást, amit mi szeretnénk egy adott cégnél, akkor is érdemes pályázni.


5. Az állásinterjú:
Készüljünk fel, jó pont, ha tisztában vagyunk a cég profiljával, termékeivel, szolgáltatásaival, látszódjon rajtunk, hogy szeretnénk ott dolgozni. Öltözzünk fel alkalomhoz illően. Érkezzünk pontosan. Maradjunk nyugodtak, ne izguljuk túl! Válaszoljunk minden kérdésre, hozzunk konkrét példákat, ne ködösítsünk. A tegeződés, magázódás kérdését bízzuk az interjúztatóra, kövessük a példáját, kerüljük el a kellemetlen helyzetet. Legyünk érdeklődőek, rákérdezhetünk például arra, hogy meddig szeretnék betölteni a munkakört, amire jelentkeztünk, így megtudjuk meddig érdemes várnunk a válaszra.


6. Ne hagyjuk abba az álláskeresést:
Az a biztos, ha aláírtuk a munkaszerződést, amíg ez nem történik meg, addig pályázzunk.
Legyünk bátrak! Ne féljünk a kudarctól! Mindenki megtalálja a helyét!
Szakonyi Éva