Álláskeresőknek blog

Proaktív álláskeresés, de hogyan?

Mit is jelent az, hogy valaki proaktív?

A proaktivitás nem csak a munka világában jelenhet meg, hanem a mindennapi életünkben is. Az „életrevalóságot” jelenti: a szituációkat kézbe venni, előmozdítani, irányítani képes hozzáállás szinonimája. A proaktív emberek motiváltak. A proaktivitás az is jelenti, hogy érzed, hogy a sorsodat te irányítod és aktívan teszel ennek érdekében dolgokat.

Hogyan csináld?

  1. Legyen célod! Gondold át, milyen végzettséged, nyelvtudásod, munkaerőpiacon hasznos képességeid vannak.
  2. Regisztrálj karrieroldalakon! így rögtön bekerülsz a neked tetsző cégek adatbázisába, ha így keresnek embert könnyen megtalálnak.
  3. Rakd rendbe a közösségi média profiljaidat! Facebookon csak vállalható posztokat tegyél ki, a buli képeket inkább csak az ismerőseiddel oszd meg. Legyen Linkedin profilod, kérdezz mások posztjai alatt, építs szakmai kapcsolatokat.

Ha vannak cégek ahová szívesen elmennél dolgozni, de nincs olyan pozíció meghirdetve, amire pályáznál. Megoldás lehet a proaktivitás. Bátran keresd meg az adott HR-es Linkedin profilját, küldd el neki az önéletrajzod és írj hozzá pár gondolatot arról, milyen tapasztalataid vannak, miért lenne jó a cégnek ha alkalmazna.

Válj poraktív álláskeresővé! Olyanná, aki nem azt várja, hogy otthon ülve a szájába repül a sült galamb, hanem aki cselekszik és tesz azért, hogy olyan állása legyen, ami számára a legmegfelelőbb.

A proaktív álláskeresés előnyei:

  • Időt spórolsz!
  • Kikerülöd a versenyt, hiszen nem csak a meghirdetett állásokra pályázol!
  • Kiemelkedhetsz a tömegből!

Ha proaktívan keresünk állást, akkor is belefuthatunk elutasításba, de legyünk kitartóak a proaktivitás meghozza az eredményt!

Szakonyi Éva

 

 

Álláskeresés, de hogyan?

A következőkben összegyűjtöttem, hogy mit tehetünk azért, hogy hatékonyabbak legyünk az álláskeresésben.


1. Önismeret:
Határozzuk meg, hogy milyen állást szeretnénk, mi az, amihez van iskolai végzettségünk, munkatapasztalatunk. Érdemes végig gondolni, hogy miben vagyunk jók, kiválóak.

2. Önéletrajz:
Szinte minden munkahelyen kérik, így érdemes, friss, jól strukturált, helyesírási hibáktól mentes önéletrajzot készíteni. Egy jól megírt önéletrajz egy odaillő fotóval fél siker. Egy következő bejegyzésben írok még Önöknek a kiváló önéletrajz fortélyairól.


3. A “digitális lábnyomunk”:
Nézzük meg, hogyan vagyunk jelen az interneten. Mit látnak a munkaadók, ha megnézik a Facebook, Instagram profilunkat? Gondoskodjunk arról, hogy, amit találnak rólunk az interneten az ne hathasson negatívan az álláskeresésre, elhelyezkedésünkre!


4.Álláskeresés:
Legyünk aktívak! Kérjük ismerőseink ajánlásait, figyeljük az állásportálokat, a közösségi médiában az álláskeresőknek létrehozott csoportokat, forduljunk munkaerő közvetítő cégekhez. Illetve a cégek direkt megkeresése is sikert hozhat. Ha nem hírdetnek éppen olyan állást, amit mi szeretnénk egy adott cégnél, akkor is érdemes pályázni.


5. Az állásinterjú:
Készüljünk fel, jó pont, ha tisztában vagyunk a cég profiljával, termékeivel, szolgáltatásaival, látszódjon rajtunk, hogy szeretnénk ott dolgozni. Öltözzünk fel alkalomhoz illően. Érkezzünk pontosan. Maradjunk nyugodtak, ne izguljuk túl! Válaszoljunk minden kérdésre, hozzunk konkrét példákat, ne ködösítsünk. A tegeződés, magázódás kérdését bízzuk az interjúztatóra, kövessük a példáját, kerüljük el a kellemetlen helyzetet. Legyünk érdeklődőek, rákérdezhetünk például arra, hogy meddig szeretnék betölteni a munkakört, amire jelentkeztünk, így megtudjuk meddig érdemes várnunk a válaszra.


6. Ne hagyjuk abba az álláskeresést:
Az a biztos, ha aláírtuk a munkaszerződést, amíg ez nem történik meg, addig pályázzunk.
Legyünk bátrak! Ne féljünk a kudarctól! Mindenki megtalálja a helyét!
Szakonyi Éva